Peter van Loon is sinds 1 oktober 2011 als zelfstandig ondernemer actief op het terrein van crisis, stress en trauma. Hij treedt op als adviseur, opleider en hulpverlener voor bedrijven, organisaties en overheden.
Ervaring
Na ruim 25 jaar werkzaam te zijn geweest in diverse GGZ-instellingen, maakte hij in 2000 de overstap naar het Instituut voor Psychotrauma (IVP). Hier vervulde hij met veel plezier ruim 11 jaar de functies van senior adviseur crisismanagement en hoofd afdeling hulpverlening. Hij beschikt - naast een brede en gedegen theoretische achtergrond - over zeer veel praktijkervaring in de advisering aan verantwoordelijke bestuurders, directies en/of crisismanagers.
De afgelopen jaren was hij bij nagenoeg alle rampen en grootschalige crises in Nederland of met Nederlanders in het buitenland, betrokken. Dit waren de Dakotaramp in de Waddenzee (1996), de vuurwerkramp in Enschede (2000), de cafébrand in Volendam (2001), de Mkz-crisis (2003), de aardbeving in Pakistan (2004), de aardbeving in Haïti (2010), het vliegtuigongeval in Tripoli (2010), de Q-koorts, busongevallen in het buitenland tot dodelijke bedrijfsongevallen, suïcides en (gewelds)misdrijven op de werkplek en vele andere (bedrijfs)calamiteiten.
Helder
Zijn kijk op crisis, stress en trauma is helder en gebaseerd op kennis en ruime ervaring. Bij een plotselinge, ongevraagde en verstorende gebeurtenis staat de zaak op z'n kop; de crisis moet worden gemanaged. Echter de getroffenen zijn geen willoze burgers of weerloze slachtoffers, maar gewone normale mensen die worden geconfronteerd met een ingrijpend life-event. Van belang is zaken zorgvuldig met oog voor de menselijke aspecten, 'netjes' af te handelen. Emoties zijn daarbij normaal. Behandel daarom getroffenen niet direct als (potentiële) 'probleemgevallen' waarvoor acuut professionele hulp nodig is. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is de 'veerkracht' van mensen groot. Daarbij beïnvloeden verantwoordelijke (politieke) bestuurders, directies, leidinggevenden, crisismanagers, collega's, familie, vrienden en vele anderen in eerste instantie meer het psychosociaal welbevinden van getroffenen dan (semi)professionele psychosociale hulpverleners.
Publicaties
Hij is (mede)auteur van diverse publicaties, o.a.:
- Traumaopvang (tijdschrift Alert 2004)
- Agent, houd emoties privé (dagblad Trouw 2005)
- Psychosociale zorg direct na een ramp (De Psycholoog 2006)
- Mythes en Werkelijkheid (Nieuwsbrief Crisisbeheersing, Ministerie van Binnenlandse Zaken 2007)
- Schokkende gebeurtenissen binnen bedrijven en organisaties en dan... (IVP 2008)
- Psychosociaal crisismanagement na calamiteiten (Psychologie en Gezondheid 2008)
- Naar een brede visie op psychosociale interventies na schokkende gebeurtenissen (De Psycholoog 2009)
- 'Shit happens' (hoofdstuk in het boek van Dianne Bleeker 't Overvalt je' 2011)
- Gezondheidsonderzoek in 2010 bij reddingswerkers USAR voor en na inzet Haïti (Engelstalig, Elsevier 2012)
- Wetenschap: Psychotrauma nader beschouwd (Counseling Magazine 2012 nr. 3)
- 'Een ingrijpende gebeurtenis leidt niet vanzelf tot PTSS' (dagblad Trouw l2013)
- Handbook Drowning Rescue Operations and Stress (2015)
Nieuwsgierig geworden? Vraag wat u wilt. Ga naar contact. Hij reageert altijd.